ОД 2000 ДО 2003 ГОДИНА

ЕВРОСОНГ 2000 ШВЕДСКА

Благодарение на Шарлот која победи на изборот за Песна на Евровизија 1999, Шведска беше домаќин на Евровизискиот спектакл на 13 мај 2000. Изборот се одржа во Глобе арената , своевидно архитектонско чудо за 16.300 посетители . Дури 14 учесници таа година ги пееја своите песни на англиски , додека 10 на јазикот на својата земја . Победата на Данска ја донесоа искусните Olsen brothers , кои пееја Флѕ он тхе њингс оф лове. Македонските претставнички XXL , со песната 100% те љубам , завршија на петнаесетото место .

ЕВРОСОНГ 2001 - ДАНСКА

Пред рекордна публика од 38 000 гледачи на Parken stadium во Копенхаген се одржа изборот за песна на Евровизија на која победија Tanel Padar, Dave Penton и 2XL од Естонија со песната Everybody.

ЕВРОНОНГ 2002 - ЕСТОНИЈА

На 25 мај во Таллинн се одржа 47- то издание на Евровизискиот фестивал со 24 земји учеснички , меѓу кои , по пауза од една година и Македонија . Каролина Гочева со песната Од нас зависи , како победничка од Скопскиот фестивал 2002, ги бранеше боите на Македонија . На стапи како 9- та , а заврши на 19- то место со вкупно 24 освоени гласови . Mary En ( Марија Наумова ), со својата победа овозможи изборот за песна на Евровизијата и следната година да остане на Балтикот . Нејзината песна , освои 176 бодови .

ЕВРОСОНГ 2003 - ЛЕТОНИЈА

На 24 мај во Сконто халл во Рига се одржа 48- то издание на Евровисионе сонг цонтест. Учествуваа 26 земји , најмногу дотогаш , по што идејата за менување на правилата за учество , поради големиот интерсе веќе стана неминовност . Победи Sertab erner со песната Every Way That I Can, мешавина од поп , рап и ориентален звук и танц , со што и ја донесе првата победа на Турција во историјата на Евровизискот спектакл .

Merhaba Istanbull.